Station Enschede Zuid
Start Omhoog Station Zuid Station Zuid

 

Station Enschede Zuid

Noordgevel en perrongevel van station Enschede Zuid

 

Station Enschede-Zuid na de opening van de spoorlijn Enschede Ahaus in 1903

In 1888 begonnen de bespreking voor de analeg van een lijn Enschede-Ahaus. De behoefte aan steenkolen nam steeds meer toe en voor een goede concurrentiepositie waren lage transportkosten van groot belang. Door de aanleg van deze lijn zouden kolen uit het Ruhrgebied sneller en dus goedkoper naar Enschede kunnen worden vervoerd.

De besprekingen over aanleg van de lijn verliepen zeer moeizaam en het zou tot 1899 duren voor de minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid concessie verleende aan de 'Ahaus-Ennschede-Eisenbahn Gesellschaft' voor de aanleg van de spoorlijn. In 1901 werd begonnen met de aanleg van de lijn van Ahaus naar Enschede die bij Broeheurne aansluiting kreeg op de lijn Boekelo-Enschede van de Geldersch-Overijsselsche Lokaal Spoorweg Maatschappij.

Op Nederlands gebied kwamen er twee stations, het Station-Zuid bij de Haaksbergerstraat en het station Broekheurne aan de Arendsweg in wat toen nog de gemeente Lonneker was.

De lijn werd op 18 februari 1903 in gebruik genomen. De aanleg kosten van dit 20 kilometer lange traject waren 100.000 Mark per kilometer.

De exploitatie was tot 31 maart 1928 in handen van de Hollandsche Ijzeren Spoorweg Maatschappij en daarna van de Nederlandse staat.

In 1959 werd het stationsgebouw Zuid buiten gebruik gesteld en in 1967 werd de lijn buiten gebruik gesteld.