Make your own free website on Tripod.com

Station Lonneker
Start Omhoog

 

Station Lonneker

In 1887 werd de Lokaal Spoorweg Maatschappij Enschede -Oldenzaal opgericht, die op 17 juni 1889 overging tot de aanbesteding van de lijn Enschede-Oldenzaal. De lijn werd feestelijk geopend op 9 april 1890 en geŽxploiteerd door de Hollandse Ijzeren Spoorweg Maatschappij. De aanleg kosten bedroegen 25.000 gulden per kilometer.

Bekende treinen op dit traject waren de Lomboktrein, bestemd voor goederenvervoer vanuit Frankrijk en BelgiŽ via Enschede en Oldenzaal naar Duitsland en de badtrein, die in de zomer op zondagen passagiers vervoerde van Enschede naar Bad Bentheim.

Deze spoorlijn had als bijnaam het 'Schaddenspoor'. Toen een trein ooit, wegens gebrek aan brandstof, stilviel trok een aantal personeelsleden een aantal brandbare heideplaggen (schadden) los en bracht daarmee de trein weer onder stoom.

Op maandagavond 14 mei 1934 liep de laatste trein van Enschede naar Olenzaal en werd de lijn opgeheven.
Voor goedervervoer tot aan Lonneker bleef de lijn tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik, tot dat op 28 mei 1972 ook de laad- en losplaats in Lonneker werd gesloten. De rails werden opgebroken in 1977.